Firefox Developer Edition telepítése flatpak csomagból

Mivel megjelent a Firefox 57-es kiadása a Firefox Developer Editionben – amely a Quantum projekt keretében készült új, Photon névre hallgató felülettel érkezik, így gondoltam ki is próbálom.

Legegyszerűbbnek a flatpak csomagból történő telepítés tűnt, így ezt az utat választottam, ezt a nem hivatalos oldalt követve. Ez azért is praktikus, mert a lenti leírás nem csak az én Fedorás laptopomon működik, hanem bárhol, ahol van flatpak támogatás. A flatpak telepítése után a következő lépéseket kell megtenni:

# A hivatalos GNOME flatpak tároló
flatpak remote-add --from gnome https://sdk.gnome.org/gnome.flatpakrepo
# A nem hivatalos Firefox flatpak oldal
flatpak remote-add --from org.mozilla.FirefoxRepo https://firefox-flatpak.mojefedora.cz/org.mozilla.FirefoxRepo.flatpakrepo

Végül adjuk ki a parancsot, amely feltelepíti a flatpak csomagot:

flatpak install org.mozilla.FirefoxRepo org.mozilla.FirefoxDevEdition

Ha ezzel megvagyunk, akkor indítható is a Firefox:

flatpak run org.mozilla.FirefoxDevEdition

És meg is vagyunk. Működik szépen, apróbb problémák azért vannak ezzel a megoldással. Egyelőre csak angolul működik a dolog, a flatpak nem támogatja a nyelvi csomagokat – a Mozilla hivatalos bináris csomagjából persze van magyar változat is. Ráadásul sajnos alapból nem kapunk asztali integrációt sem, lehet saját desktop fájlt gyártani 🙂

Meskó Balázs on EmailMeskó Balázs on GithubMeskó Balázs on Google
Meskó Balázs
Meskó Balázs
Az FSF.hu Alapítvány jelenlegi elnöke, a hazai szabad szoftveres közösségben elsősorban fordítóként, honosítóként tevékenykedik. Foglalkozását tekintve (elsősorban) Java szoftverfejlesztő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.