Ha közpénzből van, legyen Szabad Szoftver!

Az Európai Szabadszoftver Alapítvány (FSFE) nemrégiben indította a “Public Money? Public Code!” kampányát, mellyel azt szeretnék elérni, hogy a közszférában használt, közpénzen finanszírozott programok legyenek Szabad Szoftverek.

Nyílt levelükben kérik: “Olyan jogszabályok létrehozását, amelyek biztosítják, hogy a közszolgáltatási szervek számára közpénzből fejlesztett szoftverek forráskódjai legyenek valamilyen Szabad Szoftver licencel ellátva nyilvánosan elérhetőek.”

A főbb érveik a közszférában a Szabad Szoftverekre való átállás mellett az adómegtakarítás, a nagyvállalatok irányában lévő kiszolgáltatottság csökkentése, illetve az együttműködés és a szabad verseny támogatása/előremozdítása.

A nyílt levél aláírásával tudjuk növelni a kampány társadalmi támogatottságát. Az aláírás lehet titkos is és nyilvános is. A nyilvános aláírások listája óránként frissül.

Eddig több mint 15 000 egyén és 110 szervezet írta alá a nyílt levelet. Illetve a barcelonai lesz az első önkormányzat, amelyik csatlakozik a “Public Money, Public Code” kampányhoz.

Székely Gergely on EmailSzékely Gergely on FacebookSzékely Gergely on Github
Székely Gergely
Székely Gergely
Elméleti Matematikus
Szabadidőben Szabad Szoftver szimpatizáns, aki szívesen népszerűsít Szabad Szoftvereket és szívesen segít másoknak szoftvereik felszabadításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.