Megjelent a Fedora 26

A már-már szokásosnak számító számos elhalasztása után, a mai napon hivatalosan is megjelent a Fedora Linux disztribúció 26-es kiadása.

Fedora 26
Fedora 26 – „Szabadság, Barátok, Képességek, Elsőként”

Már alfa állapota óta használom a rendszert, többnyire teljes megelégedettséggel. A frissítés elég egyszerű az új kiadásra, ráadásul a rendkívül népszerű RPMFusion külső tároló is azonnal elérhető a 26-os kiadáshoz, így nem kell várni akkor sem, ha esetlegesen zárt eszközmeghajtókra van szükség.

Az új kiadásról Matthew Miller, a Fedora Projekt vezetője írt a Fedora Magazine-ba. A követkőzet az eredeti cikk alapján írtam össze.

A Fedora 26 újdonságai

A módosítások nagy része a háttérben történt, így felhasználói szempontból nem olyan sok a változás, a GNOME 3.24-es verzióján kívül. Amivel még a frissen telepítő felhasználóak találkoznak, az a Fedora telepítőjének új particionáló eszköze, de ez is inkább a profi felhasználókat érinti.

A fejlesztők számára érdekes információ, hogy számos programozási nyelvi támogatása is verziót lépett, így a Fedora 26 a GCC 7-et, a Golang 1.8-at, és a Python legújabb, 3.6-os verzióját szállítja.

A motorháztető alatt most is új kernel verzió lapul, bár a 4.11-es kernel időközben a Fedora 25 felhasználóknak is elérhető lett. A nyílt meghajtókkal működő grafikus kártyákért felelős MESA verziószáma a 17.1-es lett, ez végre elhozta az OpenGL 4.5 támogatást – már ha a hardver is támogatja.

A fő kiadás melett természetesen a Fedora Spinek is frissültek, ezek a Fedora GNOME Shelltől eltérő asztali környezettel érkező változatai. Említésre érdemesek még a Fedora Labs projektek, melyek extra alkalmazáscsomagokat biztosítanak bizonyos feladatokhoz. Ezek lényegében speciális célú, kulcsrakész rendszerek.

Saját vonatkozások

A Fedora 26 fordítási sprint alatt rengeted mindent sikerült végre honosítanunk, a prioritásos csomagokkal – ezek a Projekt szerint legfontosabb csomagok – majdnem végeztünk. Viszont még tengernyi feladat maradt, a következő kiadásokra is maradt még bőven tennivaló. Ha érdekel a fordítás, és szívesen becsatlakoznál – akár a Fedorába, akár más projektekbe, akkor keressetek minket bizalommal.

Meskó Balázs on EmailMeskó Balázs on GithubMeskó Balázs on Google
Meskó Balázs
Meskó Balázs
Az FSF.hu Alapítvány jelenlegi elnöke, a hazai szabad szoftveres közösségben elsősorban fordítóként, honosítóként tevékenykedik. Foglalkozását tekintve (elsősorban) Java szoftverfejlesztő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.