Natív Firefox kinézet GNOME Shell alatt

Frissítés (február 6.): Közben kiderült, hogy a bemutatott funkció Fedora specifikus, és ott is csak Firefox 57-tel működött. Jelenleg a legjobb módszer a No Title Bar GNOME Shell kiegészítő használata.


Mivel a Firefox Quantummal sok régi kiegészítő elavult, köztük a régi HTitle, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy hogyan lehet visszakapni a natív (fejléc nélküli) kinézetet.  A megoldás a kliensoldali dekoráció. Ez a cikk ennek a bekapcsolásáról szól.

A kliensoldali dekoráció engedélyezése

A kliensoldali dekoráció használatával az alkalmazások a saját dekorációjukat használhatják a Shellben. Hagyományosan az ablakkezelő biztosítja a fejlécet, bezárás gombot, ablakkeretet, átméretezési fogantyúkat, stb. Ezek a grafikus elemek a dekorációk, és az alkalmazások mondhatják azt, hogy „köszönöm, ezt nem kérem”.

A legfrissebb Firefox Quantum natív (beépített) kliensoldali dekorációtámogatással érkezik. A használatához az about:config oldalon kell engedélyezni a widget.allow-client-side-decoration logikai értéket, csak be kell állítani true értékre. A Firefox újraindítása után érvénybe is lépnek a változások.

Firefox kliensoldali dekorációval

Így néz ki a Firefox Quantum a többi GNOME alkalmazás mellett. A kliensoldali dekorációk néhány testreszabási beállítást is átvesznek, ha nem az alapértelmezett GNOME téma van használatban. Ez még jobban észrevehetővé teszi a különbségeket.

A Firefox a CSD használatakor jobban hasonlít a natív GNOME alkalmazásokra

Meskó Balázs on EmailMeskó Balázs on GithubMeskó Balázs on Google
Meskó Balázs
Meskó Balázs
Az FSF.hu Alapítvány jelenlegi elnöke, a hazai szabad szoftveres közösségben elsősorban fordítóként, honosítóként tevékenykedik. Foglalkozását tekintve (elsősorban) Java szoftverfejlesztő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.