RSS hírolvasók Androidra

Mostanában belevágtam egy apróbb projektbe, amelynek a célja a szerintem jó alkalmazások kiválogatása az F-Droid kínálatából. Első körben most az RSS hírolvasókat jártam körül, hogy szerintem melyeket lehet érdemes használni az elérhető kínálatból.

Elérhető az F-Droidon

Összesen hét programot próbáltam ki, ezek a következőek (mellettük a szükséges Android verzió):

Az Another RSS-t sajnos nem tudtam kipróbálni, mert a jelenlegi verzió indításkor összeomlik a telefonomon.

Az EasyRSS ígéretesnek tűnik, viszont eredendően csak Google Reader API-val használható, egy online szolgáltatás előtétprogramjaként. Mivel a Google Reader már megszűnt, így most az azzal API szinten kompatibilis szolgáltatásokkal működik. Ilyen például a FreshRSS. Mivel én nem használok ilyet, ezért nem néztem meg közelebbről az alkalmazást, de a jövőben érdemes lehet.

A Sparse rss mondhatni egy klasszikus alkalmazás, az Android korai dizájnját idézi. Ennek oka, hogy több mint 5 éve nem fejlesztik, viszont azért tettem a listára, mert ez a program fut a legrégebbi Android verzión a listában szereplők közül. A program egyébként egész jól használható. Kiemelném az OPML export és import funkciót, amellyel az RSS listákat lehet menteni.

A Flym egy modernebb, Material Design-t használó alkalmazás. Van éjszakai módja, csillagozhatóak benne az érdekesebb cikkek. Szintén támogatja az OPML export/import funkciót – amely annyira nem meglepő, mert a Sparse rss forkja.

A spaRSS gyakorlatilag a Sparse RSS és a Flym alapján készült, utóbbira nagyon nagy mértékben hasonlít, igazából majdnem megegyezik a funkcionalitásuk. Teljesen egyéni preferencia, hogy melyik a szimpatikusabb a kettőből.

A Feeder szintén Material Design-ra épül, talán ez a legsemlegesebb kinézetű az összes közül (ez jó pont). Szintén rendelkezik OPML export/import funkcióval, viszont sajnos menteni nem lehet a bejegyzéseket. Az RSS csatorna keresője viszont kiváló, és ennek a legkényelmesebb az éjszaki mód funkciója – szerepel a kezdőlapon.

Végül a Munch-ot próbáltam ki. Talán ennek a legmegosztóbb a kinézete, bár ez is elég közel áll a Material Design-hoz. Az alkalmazás csak OPML importot támogat amennyire láttam, és a sima csatorna hozzáadása is csak pontos URL megadással lehetséges. Ami viszont nagyon tetszett benne az az archívum funkció és a beépített böngésző támogatás. Ez utóbbi annyit tesz, hogy lehetőség van az eredeti cikkek böngészőben megnyitására úgy, hogy nem kell átlépni a böngésző alkalmazásba, hanem egy lapon megjelenik a böngészőtartalom. Ráadásul ez tetszőleges böngésző lehet, esetemben például a Firefox Beta.

Összességében a keresés eredményét pozitívnak értékelem, a hét alkalmazásból négy megfelelt a saját igényeimnek. Végül jelenleg a spaRSS mellett döntöttem.

Zárszóként még azért azt megjegyezném, hogy sajnos egyik alkalmazás sem beszél jelenleg magyarul, így érdemes lehet őket lefordítani a jövőben. Nyilván a már nem fejlesztett alkalmazások esetén ennek kevés értelme van.

Meskó Balázs on EmailMeskó Balázs on GithubMeskó Balázs on Google
Meskó Balázs
Meskó Balázs
Az FSF.hu Alapítvány jelenlegi elnöke, a hazai szabad szoftveres közösségben elsősorban fordítóként, honosítóként tevékenykedik. Foglalkozását tekintve (elsősorban) Java szoftverfejlesztő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.