Wikimédia Hackathon 2017 – Bécs

A Wikimédia Magyarország Egyesület jóvoltából részt vehettünk a Wikimédia Alapítvány Bécsben megrendezett hackathonján. Ez egy három napos rendezvény volt – május 19. és 21. között, amelyre körülbelül 250 ember érkezett, szerte a világból.

Helyszín

A hackathon helyszíne Bécs Simmering városrészében található JUFA Hotel volt. A teljes rendezvény itt volt megtartva, nem kellett ingázni a szálláshoz, amely kifejezetten tetszett. A választás nagyon jó volt, öt különálló szekció fért el, öt külön teremben.

Az étkezés a szálloda éttermében volt megoldva, napi háromszori étkezéssel. Itt aztán nem érhette szó a ház elejét. Emellett pedig egész nap nyitva állt a kávézó, ahol finom kávé és apró rágcsálnivalók várták a betérőket. Ez jó hatással volt a munkakedvemre, főleg a kávé 🙂

Program

A hackathon, mint ahogy a nevéből is kiderül, alapvetően a fejlesztésről szól. Ezzel nagyjából tisztában is voltam, viszont az egész esemény lendületessége így is meglepett. Többnyire Balázzsal közösen vettünk részt a különböző projektekben és beszélgetésekben, mi képviseltük a frissen érkezőket – eddig egyikünknek sem volt túl sok kapcsolódási pontja a Wikimédiával.

Az újoncoknak most külön mentorprogramot szervezett az alapítvány. Más hackathonokon bevett szokás szerint, azzal indult a program, hogy a mentorok röviden beszéltek a saját feladataikról a Wikimédia berkein belül, valamint javasoltak egy témát, amin náluk dolgozni lehetne. Majd amint ezzel végeztek, az újoncok – mi és még körülbelül 50 ember – kaptak egy-egy színes ragasztós papírt, amelyet a mentorok tábláira ragasztva jelezhették, hogy mivel foglalkoznának szívesen. Mi az i18n–l10n (nemzetköziesítés és honosítás) témát választottuk, mint elég testhez álló feladatot.

Az első napon – az ebédszünet után, bele is vetettük magunkat a dologba. Újoncként egész sok időt töltöttünk azzal, hogy különböző rendszerekbe fiókokat regisztráltunk. A Wikipédia és a translatewiki regisztráció mellett a fejlesztői rendszerekbe is regisztráltunk. Van belőlük néhány. Személy szerint én a Phabricator, Gerrit és a Horizon rendszerekkel kerültem kapcsolatba. Egy kicsit kifejtem, hogy melyik mire szolgál.

A Phabricator egy projektkezelő rendszer, amely kifejezetten nagy szoftveres projektek számára készült. Ez a legfontosabb menedzsment eszköz, viszont még nem itt végeznek minden feladatot, a kódellenőrzés például a Gerrit kiszolgálón történik. A Horizon pedig a Wikimédia OpenStack felhőrendszerének vezérlőfelülete, ahol megfelelő jogosultságok birtokában felhőben futó kiszolgálópéldányokat lehet igényelni, melyeket például a Mediawiki fejlesztések tesztelésére lehet használni.

A második és harmadik napon eléggé rácuppantunk a translatewikire, ahol le is fordítottunk néhány projektet – én személy szerint befejeztem a MantisBT hibajegykezelő rendszer fordítását, amelyet a munkahelyemen nap mint nap használunk – egyébként egy klassz célszerszám. A nap legnagyobb részét különféle fordítások elkészítésével töltöttük, a lendület kitartott egész estig, általában két hét alatt sem készül el ennyi munka, mint most egyetlen napon.

Ezek mellett részt vettünk néhány érdekes beszélgetésen és bemutatón. Engem személy szerint nagyon érdekelt a MediaWiki LDAP-integrációjának jövője, ebben a témában volt egy kerekasztal beszélgetés. A jövőben érdekes változások lesznek, ezekre érdemes figyelni azoknak, akik MediaWiki kiszolgálókat üzemeltetnek. Ami még érdekes téma volt, az a Wikipédia szócikkek fordítása a különböző nyelvek között, de azért ez még elég gyerekcipőben jár.

Egyéb programok

A szervezők készültek városnézéssel is, viszont sajnos ezekről mint lemaradtunk, mert csütörtök, illetve vasárnap estére voltak betervezve.

Szombat éjjelre egy nagyszabású bulit rendeztek a szervezők a Verein Forum Wien Arenában. Mi ezt kihagytuk, inkább a pihenés mellett döntöttünk. Viszont egyesek jól bírták, voltak akik még nekiálltak a kódolásnak a buli után, pedig a vége jócskán beleharapott a hajnalba. Máté elmondása szerint nagyon jó volt a parti, csak a szakadó esőt hagyta volna ki hazafelé.

Szombaton volt még egy jópofa esemény, hagyományos osztrák süteményeket kóstolhatott meg a nagyérdemű, melyek receptjeiben a hozzávalók arányait különböző Wikipédia statisztikák alapján határozták meg. Nekünk azért nem okozott túl nagy újdonságot a túrós rétes és az Esterházy torta 🙂

És végül: egy nem betervezett program. Péntek éjszaka megnézhettünk egy osztrák tűzoltóautót egész közelről. Mint kiderült szerencsére csak vaklárma volt – a legtöbben sikeresen át is aludták az egészet.

Összefoglalás

Mindenképp megérte elmenni az eseményre, amit feltétlen kiemelnék, a hackathonon rendkívüli munka folyt, egyes csoportok nagyon érdekes eredményeket értek el ezalatt a három nap alatt, melyekből ígéretes projektek lehetnek a közeli és távoli jövőben.

Köszönetnyilvánítás

Végezetül ismét szeretnék köszönetet mondani a Wikimédia Magyarország Egyesületnek – különösen Mészöly „Samat” Tamásnak, hogy részt vehettünk az eseményen; valamint persze a Wikimédia Alapítványnak is, hogy megszervezték ezt a hackathont.

A Wikimédia hivatalos blogján is olvasható (angolul) egy összefoglaló.

Meskó Balázs on EmailMeskó Balázs on GithubMeskó Balázs on Google
Meskó Balázs
Meskó Balázs
Az FSF.hu Alapítvány jelenlegi elnöke, a hazai szabad szoftveres közösségben elsősorban fordítóként, honosítóként tevékenykedik. Foglalkozását tekintve (elsősorban) Java szoftverfejlesztő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.